Как да търсим в Google?

Какви ли не простотии съм срещал в `последните 100 влизания от търсачки` на сайта http://lyrics2bg.blogspot.com, за това реших да спретна едно бързо резюме на начина, по който аз търся; който смятам за правилен; който ми дава резултат. Не съм ползвал други търсачки и не знам дали се справят по-добре, но това, което ще напиша, за мен работи перфектно и няма нужда да търся друго решение.

Закон на Мърфи:
Всяко нещо работи по-добре, след като се включи.


Как да включим Google™?

Още една причина да позлвате FireFox за основен browser-добавя поле за търсене в Google™ директно, без да се налага да пишете всеки път google.com. IE има такова нещо, но от кога?! От преди 1 месец...
Да вземем за пример нещо, което аз ще търся сега - защо котките мъркат и как го правят. Според мен това е един вид тик, т.е. те го правят несъзнателно и не могат да го контролират; не е нещо, което правят по желание; те не си казват `започвам да мъркам`. Но нека проверим в Google™:
След като съм отворил търсачката, какво да напиша?
1ви вариант: `защо котките мъркат`
Резултати 1 - 10 от около 14 400 за защо котките мъркат.

2ри вариант: `мъркането при котките`
Резултати 1 - 10 от около 5 910 за мъркането при котките.

това, което се опитвам да направя, е да намаля резултатите възможно най-много. Не че ще прегледам всичките ~6 000 резултата. Имам още едно предложение, което използвам винаги - първо съществително, после действие, разделени със знака плюс (+). Получава се:
3ти вариант: котки+мъркане
Резултати 1 - 10 от около 6 500 за котки+мъркане

но тук резултатите са най-точни. Ето и първия резултат, който (междудругото)е доста интересен:
Удивителното явление осигурявало спокоен живот на писаните до дълбоки старини.

Обикновената домашна котка мърка с честота между 22 и 44 херца. Специалистите установили, че тези вибрации спомагат за бързото възстановяване на котешките клетки.

Изводите били направени въз основа на факта, че всички котки мъркат непрекъснато, когато получат някаква травма. Така те регенерират увредените тъкани успешно, твърдят учените от Института за изследване на фауната в американския щат Северна Каролина.


Мъркането било полезно не само за мяукащите любимци. То лекувало и костната тъкан на човека. Затова хората, които имат писани вкъщи, оздравяват по-бързо.


След като котките оздравяват толкова бързо, защо да нямат девет живота, шегуват се учените от Северна Каролина.


Още от най – стари времена хората знаят, че котките имат лечебни свойства. Неслучайно съвременните учени наблюдават с голям интерес и старателно изследват специалните умения на тези загадъчни същества. Ето как тези домашни лекари могат да ни помогнат да се чувстваме добре. Ако вземем на коленете си котка и започнем да я галим, ще забравим, че ни е мъчило досадно главоболие през целия ден. А това ще се случи, защото домашната лечителка има способността да нормализира кръвното налягане, което причинява болките в главата. Тя е способна да отнема от нас ненужната енергия и по този начин кара кръвоносните ни съдове да се свиват или разширяват според това дали имаме ниско или високо кръвно налягане.


Най – добре поглъща отрицателната енергия черната котка. След нея се нарежда огненорижавата. А писаната с пясъчножълт цвят може да ни тонизира. Сивата неутрализира емоционалните ни изблици и гневните ни избухвания и ни успокоява. А за най – лечебна се смята бялата котка. Неслучайно в Англия където анималотерапията е много добре развита, бяла котка може да се купи от всяка специализирана в тази област аптека като своеобразно лекарство. Мъркането на котето влияе благотворно за заздравяване на раните и укрепване на костната система. До такъв извот са стигнали специалисти от Ветеринарния институт в Северна Каролина /САЩ/, които изследват котешките звуци.

Диапазонът на котешкото мъркане е разположен между 27 и 44 Нz. А човешкото ухо може да улавя звуци от 20 до 20000Нz. Учените предполагат, че котешкото мъркане задейства някакъв съживяващ механизъм, подобен на действието на ултразвука. Професор Клинт Рубин установил, че въздействието на звука в диапазона 20 – 50 Нz укрепва костите и засилва растежа с 20 %. Той направил експеримент като, като всеки ден оставял кафез с малки пиленца за 20 минути в помещение с котка. Тези пиленца се развивали по – бързо и костите им били доста по – здрави в сравнение с онези, които не се били срещали с котката.

Котката успешно повлиява и остеопорозата. Американският доктор Дейвид Парди, който изучава нарушенията в обмяната на веществата и костните заболявания, напомня, че скелетът на човека се нуждае от постоянно хранене и стимулиране. В противен случай той започва да губи калции и отслабва. Този учен смята , че котешкото мъркане е естествен начин за укрепване на нашите кости. Освен това да се съставят подходящи физически упражнения за възрастни хора, страдащи от остеопороза е доста сложно. Ако имаме такива проблеми много по – лесно е да си вземем котка у дома.


и така, обобщавам и няма да повтарям :)
когато търсите в google първо определете какво точно търсите-ако вие не знаете какво търсите, няма как google да разбере и да ви покаже точни резултати (но е възможно да ви помогне да разберете какво търсите). След като знаете точно и ясно какво търсите, разделете го на части като определите на какво търсите, какво за него търсите и т.н. Ако търсите, примерно, текст на Slipknot на песента Dead Memories, търсенето ви трябва да изглежда така:
Slipknot(общо и започвате да ограничавате резултатите)+Dead Memories(на Slipknot-Dead Memories... какво?)+lyrics/+текст
Не забравяйте, че Google™ си има собствен един вид транслатор от английски букви на кирилица, но за това трябва да знаете как google превежда/разбира писането на shliokovica.... а това е друга тема ;)

top