5 съвета от MS за борба с фишинг-а


Фишинг – Това е подлъгване на неподозиращи хора да посетят подправен уеб сайт чрез използване на имейл съобщения, които изглеждат автентично, както и дори използване на истинската емблема на съответната организация, с цел кражба на важни лични данни, като например номера на кредитни карти, пароли, данни за акаунти или друга информация.

Прочети съветите:

1) Внимавайте за имейл съобщения, които изискват от вас лични данни


Всички имейл съобщения, които искат да въведете вашето име, рождена дата, ЕГН, потребителско име за имейл, парола за имейл или друг тип лични данни, почти със сигурност са измамнически, без значение от кого изглежда, че са изпратени.

Ако по някаква причина смятате, че дадено такова съобщение е легитимно, не отговаряйте на имейла и не щраквайте върху хипервръзки в него, а вместо това копирайте и поставете URL адреса или отидете директно на фирмения уеб сайт за информация за връзка. Не се колебайте да се свържете с поддръжката на фирмата за потвърждаване не легитимността на съобщението.


2) Четете внимателно всички съмнителни имейли


Имейл приятели, които са написани лошо, имат грешки или съдържат фрази като "това не е шега" или "препратете това съобщение на вашите приятели", почти винаги са измамнически. Понякога фирмените имена или марки са изписани погрешно или неточно, например Windows Hotmail (вместо Windows Live™ Hotmail).


3) Пазете паролата си за Hotmail


Създайте сложна парола за вашия акаунт на Hotmail, като използвате повече от 7 знака и комбинация от главни и малки букви, цифри и специални знаци (като символа @ или #). Също така е добре да сменяте паролата си редовно.

Ако получите уведомление от поддръжката на клиенти на Microsoft за потвърждаване на заявка за смяна на паролата, а вие не сте сменяли паролата си наскоро, това означава, че някой може да се опитва да получи достъп до акаунта ви на Hotmail и трябва веднага да смените вашата парола. За целта отидете на сайта http://account.live.com или в акаунта на Hotmail щракнете върху "Опции", а след това изберете "Преглед и редактиране на личните данни". Ще бъдете подканени да влезете отново. След което потърсете "Информация за възстановяване на паролата" под вашето име най-горе. Сменете както вашата парола, така и тайния си въпрос/отговор.


4) Предприемете нужното действие!


Ако смятате, че някой е получил достъп до вашия акаунт на Hotmail, страницата за влизане на Windows Live ID изглежда подправена или получите подозрителен имейл за потвърждаване на смяна на паролата, което не сте правили, сменете паролата си веднага, като следвате по-горните инструкции или отидете на сайта http://account.live.com.


5) Помогнете за идентифицирането на нови измамнически съобщения


Ако използвате пълната версия на Hotmail, може да изберете падащото меню до "Нежелана поща", а след това да изберете "Съобщаване за измамническо съобщение". Каквото и да правите, само не отговаряйте обратно на подателя.

top