Свети Валентин - подари не роза, а любов!

Денят Свети Валентин получил своето име още през IV-ти век. И дори преди това - по времето на древен Рим - 14-ти февруари е бил честван на богиня Юнона - покровителка на семейството, брака и жените. Мъжете, в този ден, дарявали цветя на своите съпруги. Вероятно е от там да идва традицията за Свети Валентин. В мощта на 15-ти февруари римляните започнали да празнуват луперкалия - фестивал, в чест на бог Фавн.

Легендата
Като цяло празникът на влюбените, който ние празнуваме сега, има дълбоки исторически корени. Но "Свети Валентин" остава като легенда, благодарение на християнски мъченик Свети Валентин от град Терни (този град се намира в италианската провинция Умбрия). Свети Валентин, живели през трети век и е един от първите християнски мисионери. След като пристигнал в Рим, той изнесъл на гръб синът на известния оратор Катон, отбелязвайки, че не само семейството на Катон, но и някои други жители на града, включително синът на префекта, приел християнството. След това, префектът заповядал да екзекутират Свети Валентин. Изпълнението на присъдата било 14 Февруари.



Съществува и друга легенда, според която император Клавдий лично наредил да бъде отрязана главата на св. Валентин. Говори се, че императорът възложил на съветника си Астериус да проведе възпитателна беседа с християнския проповедник, с цел той да се откаже от своята вяра. Но всичко се оказало точно обратното. След като св. Валентин върнал зрението на сляпата Астерия, двамата се влюбили. Преди изпълнението на присъдата, Валентин изпратил писмо за сбогом на своята любима - от тук идват днешните валентинки.

Щастието не е пари
За първи път денят свети Валентин, като празник на любовта, се празнува преди около 500 години в Англия и Шотландия. В "Хамлет" на Шекспир, например, Офелия пее "утре - Свети Валентин". В Англия се изпращат повече от 15 милиона "валентинки" на избраниците. Германците и италианците предпочитат цветя, разбира се - най-вече рози. Белгийци подаряват шоколадови бонбони с формата на сърце. Французи подаряват вратовръзки, за мъжете; парфюми и украшения на жените.


Какво сте подготвили за вашата полвинка?

top