Macintoch - 24.01.1984

Apple отбелязват 25-годишнина на първият си компютър.
На този ден, през 1984 година, в САЩ са пуснати за продажба първите Макинтош компютри, разработка на Apple. Това е бил и първият компютър, който е имал успех в продажбите за персонална нужда, който е имал всички функционалности на модерния "персонален" компютър - възможност за преинсталация на операционната система, прост графичен интерфейс (за да пуснеш програма, е било нужно само да натиснеш иконата - нещо, което до преди това не е било известно), флопи дисково устройство (така стават популярни флопитата ) и мишка.



Apple били толкова убедени в "мишката", че дори първата версия на Мак-а нямала копчета за навигация на клавиатурата (arrow keys, сещате се... нали?) Като капацитет на паметта, за времето си Макинтош е бил стабилно напред с 128KB (да, да - няма грешка - КилоБайта), 12-инчов дисплей и цена от $1995 / хиляда деветстотин деветдесет и пет долара. "Мак" получил името си от любимия сорт ябълки на създателя си, но правописа по някакъв странен начин правописа - сорт-а ябълки се е наричал McIntosh.

 

Кръстникът на Макинтоша - Стив Джобс - е бил един от тримата основатели на Apple. Именно неговата "рожба" е била с революционен дизайн на кутията. Джобс скоро напуснал Apple (всъщност е бил изритан), за да основа NeXT, но през април 1997 той отново се връща в Apple, когато първите купуват NeXT и двете компании се обединяват.

Успехът на Макинтош е бил съпроводен и от огромна рекламна кампания - достатъчно е да се каже, че режисьорът на телевизионните реклами е бил Ridley Scott, който всъщност става известен с "Blade Runner". Друга новост бил "тест драйв" на Макинтош - заинтересуваните имали възможност да вземат един Мак вечерта временно в къщите си. Както се оказало по-късно - този проект излязъл неуспешен. 

Господството на Макинтош в света на Персоналните Компютри не било дълго. Причините за това били много грешки - повечето от които на маркетинговия отдел на Apple....

top