Гъби с картофи на фурна

След като последното сготвено нещо, което ядох, беше преди повече от седмица, реших да отделя малко време на стомахът си. И какво по-хубаво от едни печени картофки. Първоначално смятах да направя картофки със сирене, но попаднах на една рецепта за картофи с гъбки, които изглеждаха доста привлекателно и реших да отложа картофите със сирене (те и тези имат сирене и/или кашкавал, но за други си мислех.... ).

Та ето необходимите продукти:
  • 7-8 бр. картофи
  • 150 г сирене или кашкавал
  • 200-300 г гъби печурки
  • 1 кубче пилешки или гъбен бульон
  • 2 ч.ч. вода
  • 3-4 с.л. масло или олио
  • сол
За заливката:
  • 5 бр. яйца
  • 400 г кисело или прясно мляко
  • 1 с.л. брашно
  • магданоз
  • малко чубрица
  • черен пипер, сол

Всичко се прави сравнително бързо, като най-много време отнема беленето и рязането на картофите (на кубчета). След това картофките се слагат в тавата, заедно с 2 ч.ч вода и масло, и се оставят да заврят. Когато заврят към тях се добавят нарязаните гъбки, посолява се и се посипва със сирене или кашкава (аз ги направих с кашкавал и мисля, че е по-добрия вариант). Като допълнение добавих и малко черно пиперче.




Заливката е както е описана в receptite.com като лично аз смятам, че киселото мляко е много. Ето и какво се получи:



top