GPS III

На всичките положителни черти, глобалната система за позициониране има и доста отрицателни. По-специално, не работи в сгради, а в големите градове често бъркат. През 2014 това се очаква да се промени, когато ще бъде стартирана GSP III с много подобрения....

Важно подобрение е силата на сигнала - с по-мощен трансмитър се очаква увеличение на сигнала до 500 пъти. Това ще позволи използването на GSP в силно населени райони и едновременно с това - и в гъсти гори, дори и закрити помещения.

Значително ще се увеличи точността на системата. Ако днес навигаторите допускат грешки от около 6 метра, то се очаква грешките да се намалят наполвина. В резултат на това водачите няма "без да искат" шофирайки да се озоват на тротоара.

Трета новост - системата ще бъде универсална и съвместима с европейската Галилео, японската Квази-Зенит, както и с руската GLONASS. Това ще позволи на всеки един чип за навигация да се свърже с всяка една система, а това пък ще доведе до по-малък размер (само 1 чип).

Първите 12 спътника за GPS III ще бъдат пуснати в орбитата през 2014 година, а за изработването са се наели Lockheed Martin.
top