6 Юли - Световен ден на целувката
Било решено на този ден да се ориганизиран различни игри и състезания, свързани с целувки. Например конкурс за най-дълга целувка под вода или на сушата. В тази връзка се оказва, че такива постижения има в книгата на Гинес: под вода, повече от всеки друг, могат да се цлуват двама младежи от Япония - тяхната целувка е продължила 2 мин. и 18 сек. Това се е случило през 1980 год. От тогава до сега, надявам се никой да не се е удавил в опити, но не са малко двойките, които се опитват да го подобрят (изглежда лесно).
Рекорди с целувки:
Според Гинес, най-дългата "сухоземна" целувка е продължила 18 дни. Това е целувка като целувка : )) Други сензационни записи: мъж на име Волфрам е в състояние да дари една целувка на над 8000 души само за 8 часа. Това е уста-машина.

Най-впечатляващата усмивка в кино шоуто, американците посочили за целувката на Скарлет О'Хара и Рет Бътлър във филма "Отнесени от вихъра" - Рет толкова изящно целунал капризната красавица, че неговата конкуренция моментално се отказали. 

Има и други записи в Гинес, които могат да се изброяват на дълго и широко - правени са най-различни конкурси, маратони, игри и прочее, които само доказват необходимостта хората да се целуват. Но как, откъде и защо се е появила целувката? Защо хората се целуват?!

Т. Едисон изобретява лампа с нажежаема жичка; А.С. Попов, през 1885 година, се смята за изобретателя на радиото; А. Бел - телефона, но кой открива целувката? Неизвестен човек, неизвестна двойка. Със сигурност целувката съществува от много много години, но за нея патент няма. Съществуват, обаче, няколко теории за появата на една целувка в живота ни.


Според една хипотеза, хората започнали да се целуват, за да "зареждат" кожна мазнина, която е необходима на човек. Твърди се, че по време на целуване се отделя много от тази мазнина. Но теорията не е толкова вярна, защото е известно, че човек може да живее години и без тези "кожни мазнини". Съществува подобна теория, според която хората започнали да се целуват, с което облизват определено количество соли, отделящи се при изпотяване.


Двама влюбени започват да се целуват, за да споделят дишане. Древните хора вярват, че в дъха се съдържа душата на човека. Страстната целувка между мъж и жена, представлява размяна на подаръци между техните души. Друга теория, доближаваща се до вероятната истина е, че целуването наподобява животинско смъркане. Неслучайно се е появила поговорката "не се понася". За хората е много важна миризмата на партньора. Дори красив на външност човек някак си не е привлекателен в сексуален план. Причината, според учените, е в миризмата.


Целувката ви помага да намерите партньор "в духа". Новите двойки прибягват до целувката, за да са сигурни, че се съчетават напълно по вкус и миризма.

Друга теория е, че целувката е ... нещо като ехо от детството. Детето получава майчина любов и храна, чрез бозаене (всеизвестно е, че хората са бозайници, колкото и да не ви се иска да го приемете :P ). Когато човек остарее, той използва устните си, за да изрази своята любов. Това е обяснението, което дава за целувката Adrien Blue - автор на книгата "Целувка, или защо не могат да се откъснат един от друг?". Тя казва, че по време на ранната детска възраст, ние използваме устните си, за да получаваме любов. Като възрастни, започваме не само да получаваме, но и да даваме.


9 причини, поради които целувката е просто необходима:
1. Целувката развива белите дробове: ако ние обикновено правим по 20 вдишвания в минута, по време на целувка тази цифра може да се увеличи три пъти.

2. Страстната целувка увеличава сърцебиенето - подобрява се кръвообращението и метаболизма. В допълнение, това приятно занимание също тренира сърдечният мускул.

3. Хората, които се целуват по-често е по-малко вероятно да имат кариес. Фактът, че целувката стимулира увеличаването на слюнка, което от своя страна почиства зъбите (не по-лошо от Orbit без захар;) ).

4. По време на целувка се тренират много лицеви мускули - голямо упражнение за предотвратяване на бръчки.

5. За една целувка с дължина една минута, може да загубите 12 килокалории. Учените са изчислили, че ако в продължение на една година, целувате по 3 мин. всеки ден, може да загубите 3 килограма и то без диети и изтощителни тренировки.

6. Тъй като по време на целувката се подобрява кръвообращението и метаболизма, мозъчните клетки се насищат с кислород, а това е положителен ефект върху умствената работа, паметта и концентрацията.
7. По време на целувка, се отделя голямо количество адреналин - това зарежда тялото ви с енергия и тонус.

8. Целувката отделя ензим, който предотвратява развитието на хормона на стреса - глюкокортикоид. Целувката - средство за борба със стреса и депресията.

9. По време на целувката се отделя в кръвта хормона ендорфин, който всъщност е хормонът на щастието.

Целувките са приятни и полезни - една прекрасна комбинация! Под мотото "целувка за здраве!" следва да се разбира буквално, и да се опитваме да го следваме. Не се лишавайте от такова полезно удоволствие, защото една страстна целувка - е за добро здраве и трайни отношения! 


top